Razowiec z suszonymi pomidorami


Zawsze uwielbiałam jeździć do babci na wieś. Poza bezkresem pól gdzie można było urządzać różnego rodzaju zabawy doskonale pamiętam zapach chleba pieczonego w kaflowym piecu, który wypełniał każdy kącik domu.
Od jakiegoś czasu ten zapach znów zaczął za mną chodzić, chciałam choć na chwilę poczuć się jak mała dziewczynka 🙂
Wczoraj wieczorem zakasałam rękawy i oto jest, mój pierwszy razowiec home made.

20140712-133235-48755176.jpg

Podrzucam Wam przepis na ten szybki wypiek.

Potrzebujemy:

• 20 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli, jeśli ktoś lubi troszkę słony chlebek proponuje dodać 2 łyżeczki
• 400 g mąki pszennej razowej ( ja użyłam mąki do wypieku domowego chleba MELVIT)
• 350 g wody mineralnej niegazowanej (odmierzam kieliszkiem 50)
• 10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy, pokrojonych w kosteczkę

Zabieramy się do roboty:

Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżwach wody i dodajemy cukier.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dorzucamy otręby, które zostają na sitku.
Dorzucamy sól, pokrojone pomidory i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ręką, łyżką czym kto lubi 😉
Na końcu dolewamy wodę mineralną i ponownie mieszamy, ciasto powinno być rzadkie więc spokojnie można dodać więcej wody jeśli 350 g będzie za mało.
Całość przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na min. 2 godziny. Moje stało w temp 20 st. 10 godzin.
Wyrośnięte ciasto mieszamy łyżką tak żeby znów opadło.
Piekarnik nastawiamy na 250 st. i wkładamy do niego żaroodporny garnek bez pokrywki (najlepszy jest podobno żeliwny, ja użyłam szklanego i posmarowałam dno i boki 2 kroplami oliwy żeby chleb nie przywarł).
Kiedy piekarnik będzie już nagrzany wyciągamy garnek (UWAGA GORĄCO!!!) i przelewamy do niego ciasto. Zamykamy piekarnik i zaczynamy zabawę. Najpierw pieczemy 5 minut bez przykrywki. Następnie przykrywamy garnek i pieczemy 25 minut. Kolejne 20 minut pieczemy bez przykrywki (UWAGA GORĄCE!!!). Jeśli w między czasie wierzch chleba zbyt szybko się rumieni, przykryjcie go kawałkiem folii aluminiowej.
Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i wykładamy z garnka do ostygnięcia.
Jeśli tak jak ja lubicie ciepły chlebek z masełkiem, po około 10 minutach możecie zabierać się do krojenia 😉

W kwestii doboru składników jest pełna dowolność. Kolejnym razem z pewnością dodam kminek i odrobinę podsmażonego boczku.
A teraz życzę Wam smacznego i idę zobaczyć czy została jeszcze chociaż mała, chrupiącą piętka.

20140712-135655-50215881.jpg

Jeśli macie jakieś inne sprawdzone przepisy, dajcie znać w komentarzach.

Reklamy
Razowiec z suszonymi pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s