Keep calm be my Valentine i daj mi słodycze


Wielkimi krokami zbliża się Święto Zakochanych. Z każdej półki sklepowej atakują nas specjalnie na tę okazję przygotowane bombonierki, misiaczki, kwiatuszki i wiele innych podobnych „made in china”.

My nie obchodzimy tego święta jakoś szczególnie. Uważamy, że uczucia powinniśmy okazywać sobie na co dzień. Niemniej jednak, widok facetów w kolejce w kwiaciarni jest już na tyle rzadki, że w ten dzień chwyta za serce.

Ponieważ, ja mam zapędy kulinarne, a tatko M jest wyjątkowym łasuchem, zdecydowanie wolę sama coś przyrządzić. A, że w tym roku mam jeszcze małego pomocnika w kuchni zapowiada się niezła zabawa.

pralinki pixlr

Na pierwszy rzut idą Pralinki czekoladowe z nadzieniem malinowym

Składniki na około 15 czekoladek:
– 150 g mrożonych malin (albo świeżych), jeśli ktoś nie lubi malin to można użyć zamiennie truskawek
– cukier do smaku (dałam 1 łyżkę)
– 100 g białej czekolady
– 120 g czekolady gorzkiej 64% (deserowej lub mlecznej)
– 30 ml śmietanki kremówki 36%
– 1 łyżka likieru kawowego, brandy lub zwykłej wódki

SONY DSCPrzygotujemy mus z malin (można zblendować) przekładamy do garnuszka i dodajemy cukier. Gdy zaczną się gotować zmniejszamy ogień, dodajemy alkohol i gotujemy do odparowania wody. Do musu dodajemy białą czekoladę i śmietankę. Mieszamy do rozpuszczenia i dokładnego połączenia wszystkich składników. Odstawiamy do przestudzenia.

Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Gdy lekko zgęstnieje pędzelkiem (jaki kto ma w domu, ja użyłam zwykłego do farbek) smarujemy dno i boki foremki. Aby czekoladki nie popękały przy wyjmowaniu warstwa czekolady powinna być dość gruba.

SONY DSCJak czekolada już zastygnie, nakładamy nadzienie truskawkowe, tak aby zostało odrobinę miejsca na górną warstwę czekolady.

SONY DSC

Resztę czekolady ponownie podgrzewamy w kąpieli wolnej i zalewamy nią czekoladki. Odstawiamy do przestudzenia.

Zastygnięte pralinki delikatnie wyjmować z foremki aby nie popękały. A później sprawdzamy dlaczego nasi mężczyźni nagle tak często wędrują do kuchni 🙂

SONY DSCSONY DSC

SONY DSC

Życzymy smacznego !!!

serce

Jak już wspomniałam tatko M jest łasuchem, na widok czekolady reaguje jak Kubuś Puchatek na miodek 😉
Jego ulubionym wypiekiem są muffinki, oczywiście czekoladowe.

A więc nasza druga propozycja to Czekoladowe muffinki z serduszkiem (w wersji nie walentynkowej wypełniam je budyniem lub musem czekoladowym – wiem, wiem, są mega słodkie, ale tatko uwielbia, więc cóż począć 🙂 ).

SONY DSCSkładniki (na 5-6 muffin):
– 50 g gorzkiej czekolady
– 100 g mąki
– 50 g cukru
– 1 jajko
– 15 g masła
– 100 ml ciepłego mleka
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– ¼ łyżeczki sody
– 1 łyżka kakao

można też skorzystać z gotowych mieszkanek do babeczek.

Składniki na krem:
– 150 ml śmietanki 30 %
– 1-2 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
– barwnik różowy


Czekoladę, masło i mleko wkładamy do garnuszka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
W między czasie mieszamy składniki suche.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy jajko, mieszamy, a następnie przy użyciu miksera łączymy z suchymi składnikami.

SONY DSC

Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami.

Babeczki pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

SONY DSC

Upieczone babeczki wyjmujemy z piekarnika do przestygnięcia.

Delikatnie odcinamy wystające spoza papilotek ciasto i wycinamy serduszka.

Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy do smaku cukier puder i kroplę różowego barwnika dla uzyskania koloru.

Śmietankę wkładamy do szprycy, część masy wyciskamy na środek muffiny, delikatnie przykrywamy wierzchem i uzupełniamy serduszko różową śmietanka.

Można podawać od razu lub lekko schłodzić w lodówce.

SONY DSCŻyczymy smacznego !!!  serce

Reklamy
Keep calm be my Valentine i daj mi słodycze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s